Správné rozmístění

Jak využít prostor ovlivňuje rozmístění spotřebičů, počet členů rodiny i využití úložného prostoru. Rozdělení je možné do tvaru písmene U, L nebo vytvořit pracovní ostrůvek. V případě rustikální kuchyně je typický barový pult. Pro každodenní provoz je nejvhodnější členění na pracoviště – sektor přípravy jídla, odkládací plocha, mycí a varné centrum. Měly bychom dbát i na snadno dostupnou sestavu.

Osvětlení

Jedním z velmi důležitých hledisek této místnosti je správné osvětlení nejen pracovní plochy. Nejdůležitější je bezpečnost, při práci s ostrými předměty by měl být prostor dobře osvětlen. Není vhodné jen jedno centrální světlo, nejvýhodnější je několik typů. Koupit se dají různé lampy, lustry, bodovky, svítidla halogenová nebo s LED diodami. Nejlepším řešením je osvětlit jednotlivé části kuchyně.